Fork Ranger onderzoekt prijsverschil en geeft concrete tips in blog Betaalbaar bio-boodschappen doen Namens Fork Ranger heeft Fieke van de Spek het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch voedsel onderzocht. Dit om antwoord te kunnen geven op de vraag hoe je biologische producten in een (klein) budget kunt passen. Naar aanleiding van haar onderzoek concludeert Fieke […]
Lees hier haar volledige blog:
Als tiener werkte ik in een biologische supermarkt. Soms zeiden klanten tegen me: “Deze biologische groenten zijn te duur, ik ga ze ergens anders halen!” Natuurlijk kon ik ze geen ongelijk geven. Als ik boodschappen doe en ik zie twee op het oog identieke komkommers naast elkaar liggen, heb ik ook de neiging om voor de goedkopere optie te gaan.
Toch, als je het je kunt veroorloven, kan het de moeite waard zijn om soms wat meer te betalen voor biologisch. Waarom is het belangrijk om biologische producten te kopen? En waarom kosten ze vaak meer? Lees daarover meer in deze eerdere blog en in een blog die nog komt. Voor een snelle samenvatting over hoe je duurzaam kan eten: wat je eet blijft nog steeds belangrijker dan hoe je voedsel geproduceerd is. Kijk op ons Kompas voor meer informatie hierover. Maar misschien ben je al minder vlees en zuivel gaan eten en ben je op zoek naar meer manieren om een positieve impact te hebben. In dat geval vraag je je misschien af hoe je biologische producten in een (klein) budget kunt passen.
Wat zijn de beste manieren om biologisch boodschappen te doen?
Om deze vraag te beantwoorden, heb ik het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch voedsel onderzocht. Eerst heb ik 30 producten uitgekozen die veel voorkomen in de recepten van Fork Ranger. Daarna heb ik de prijzen bij verschillende supermarkten genoteerd en vergeleken. Deze supermarkten waren Albert Heijn, Jumbo, PLUS en Lidl. Samen zijn dit enkele van de grootste supermarktketens in Nederland.
[Disclaimer: prijzen werden verzameld tijdens een periode van 2 weken in september 2023. Supermarktprijzen zullen waarschijnlijk veranderen. Het assortiment biologische producten van supermarkten zal waarschijnlijk ook veranderen. Bijvoorbeeld, supermarkt PLUS heeft besloten conventioneel geteelde aardappelen uit te faseren en alleen nog biologische aardappelen te verkopen. De aanbevelingen in deze blog zijn daarom suggestief/indicatief].
Sommige biologische producten kosten niet veel meer
Het klopt dat biologische producten gemiddeld meer kosten dan de niet-biologische versies. Maar zoals blijkt, verschilt het heel erg per product. Ik heb gemerkt dat de prijzen voor biologisch variëren van verrassend betaalbaar tot het dubbele van de prijs van niet-biologisch. Als je je beperkt tot de producten waar het prijsverschil klein is, kun je heel wat producten biologisch kopen zonder veel meer te betalen.
Hier zijn de 5 producten die het kleinste prijsverschil hebben:
Andere producten met een relatief klein prijsverschil (≤€0,25 of ≤25% meer) zijn onder andere:
Probeer eens een paar van onze recepten uit die een combinatie van items van de bovenstaande lijst gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld onze Geroosterde Bloemkool met Pasta maken met vooral biologische ingrediënten.
Aan de andere kant zijn er ook producten waarbij het prijsverschil groter is. De 5 producten met het grootste prijsverschil zijn:
Vanuit je portemonnee gedacht, kun je beter kiezen voor de goedkopere items die hierboven zijn opgesomd.
Naar welke supermarkt je gaat maakt uit
Als het op prijs aankomt, gaat het er niet alleen om wat je koopt, maar ook waar je het koopt. Dit geldt voor boodschappen in het algemeen, maar ook voor biologische boodschappen. Ik was verbaasd dat sommige biologische producten in een goedkope supermarkt minder kosten dan de niet-biologische versies in een duurdere winkel. Hier is een overzicht van biologische producten die je kunt kopen voor een lagere, vergelijkbare of slechts iets hogere prijs:
Dus als je normaal gesproken naar een duurdere winkel gaat, kijk dan of je bij voordelige supermarkten zoals Lidl en Aldi terecht kunt. Houd er wel rekening mee dat kleinere winkels misschien niet zo’n grote keuze aan biologische producten hebben.
Geef jezelf een maandelijks budget voor biologisch
Als ik boodschappen doe, kan ik het niet laten om de prijzen te vergelijken van biologische en niet-biologische producten die naast elkaar liggen. Maar een prijsverschil van laten we zeggen 20 cent voor een zak wortels voelt voor mij nog steeds abstract. Soms kan het helpen om te begrijpen wat die 20 cent extra betekenen voor een maand boodschappen doen.
Dus dit is wat ik heb gedaan: ik koos de producten die verkrijgbaar zijn bij alle vier de supermarkten en schatte in hoeveel ik hiervan per maand zou kopen. Dus bijvoorbeeld: twee zakken wortels.
Toen keek ik naar het prijsverschil. Hoeveel zou het kosten om deze maandelijkse hoeveelheden voor al deze producten te kopen, en hoeveel zou het extra kosten om ze biologisch te kopen? Hier zijn de resultaten (gemiddelden van alle supermarkten):
Het verschil is ongeveer 25 euro, ongeacht de supermarkt. De prijzen van sommige supermarkten zijn over het algemeen gewoon hoger.
En toen viel me iets interessants op: een gemiddeld tweepersoonshuishouden in Nederland besteedt momenteel ongeveer €500 per maand aan boodschappen. En onderzoek laat zien dat de meerderheid van de mensen bereid is om 5% prijsverschil te betalen voor biologische producten. Dat is precies het prijsverschil dat in de infographic wordt getoond. Dus als je financiële situatie het toelaat, wat als je deze afbeelding als leidraad ziet om al deze producten altijd biologisch te kopen?
Persoonlijk waren dit meer biologische producten dan ik had verwacht. Vooral omdat ik ook een aantal relatief dure biologische producten heb meegenomen.
Biologisch vs. A-merk
Een andere manier om de prijs van biologische producten in perspectief te plaatsen is door ze te vergelijken met de prijs van producten van A-merken. Voor mijn database van biologische vs. niet-biologische productprijzen heb ik voornamelijk supermarkt huismerken vergeleken. Dit is omdat ik de vergelijking zo eerlijk mogelijk wilde maken.
Dus wat gebeurt er als je huismerk biologisch met A -merk niet-biologisch vergelijkt? Dan zijn de resultaten heel anders. Premiummerken zijn vaak duurder dan biologische huismerken. Hier zie je enkele voorbeelden:
Zelfs al ben ik iemand die graag mijn budget bijhoudt en let op supermarktprijzen en kortingen, toch waren sommige prijsverschillen toch verrassend.
De afgelopen jaren is de verkoop van huismerkproducten gestegen. Een van de redenen hiervoor zijn de stijgende voedselprijzen. Eigen merk en premiummerk hebben nu ongeveer een gelijk marktaandeel. Dus hoewel producten van eigen merk steeds populairder worden, zijn er nog steeds veel mensen die A-merken kopen.
Hoe zit het met vlees?
Voor deze blog heb ik vlees buiten beschouwing gelaten. De reden hiervoor is dat biologisch vlees extra complexiteit met zich meebrengt. We zullen in een volgende blog dieper ingaan op de kwestie van biologisch vlees.
Conclusie
Betaalbaar biologisch boodschappen doen is mogelijk en hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn meerdere benaderingen die je kunt volgen. Net als bij het verminderen van vlees en zuivel, hoef je niet ineens over te stappen op het kopen van 100% biologisch. Het is geen kwestie van alles of niets. Waarom zou je niet bepaalde producten of een deel van je boodschappen biologisch kopen om een positieve impact te hebben?
Het is ook belangrijk om te kiezen wat past binnen je levensstijl en budget. De makkelijkste manieren om betaalbaar biologisch te kopen zijn:
Bron: Fork Ranger
Voor meer informatie:Biologisch vlees van de biologische slager uit Friesland. Wij staan op verschillende markten in Friesland, waaronder Leeuwarden, Burgum, Joure en meer. Wij zijn jouw (markt)slager van biologisch vlees uit Friesland, Slager Leeuwarden, Slager Joure, Slager Burgum, Je kunt bij ons biologisch vlees bestellen via deze website of biologisch vlees kopen op de Markt Friesland.
“Let op! U heeft de mogelijkheid om uw bestelling te plaatsen tot en met zaterdag 21 december.”